Klej do serca

10 stycznia 2014, 12:37

Amerykańscy naukowcy stworzyli klej do serca i naczyń krwionośnych. Spełnia on kilka warunków stawianych takiemu produktowi. Po pierwsze, jest wytrzymały, a zarazem elastyczny. Po drugie, powstaje wyłącznie z substancji naturalnie występujących w organizmie. Po trzecie, można go nakładać jako lepki żel, a następnie utwardzać za pomocą ultrafioletu. Po czwarte, działa otoczony płynącą krwią.



Edytowanie genu limfocytów T pozwala kontrolować HIV bez leków

7 marca 2014, 07:35

Badacze z Uniwersytetu Pensylwanii zmodyfikowali genetycznie limfocyty T CD4+ dwunastu HIV-pozytywnych pacjentów, tak by białe krwinki stały się oporne na zakażenie. U części osób, które przerwały zażywanie leków antyretrowirusowych (ang. antiretroviral drug therapy, ADT), udało się obniżyć ładunek wirusowy. U jednej z nich poziom wirusa stał się niewykrywalny.


Rząd Korei chce rozwijać procesory

15 maja 2014, 08:06

Rząd Korei Południowej przeznaczy w ciągu najbliższych pięciu lat 34 miliony dolarów na opracowanie mobilnego procesora. Koreańskie Ministerstwo Handlu, Przemysłu i Energii poinformowało, że powstanie procesor średniej klasy przeznaczony dla rynek elektroniki ubieralnej i Internet of Things


Centrum Komputerowe Politechniki Łódzkiej przetestowało sieć FTTD

11 lipca 2014, 11:57

Studenci oraz pracownicy Politechniki Łódzkiej w kwietniu 2013 uzyskali dostęp do bardzo szybkiego i bezawaryjnego łącza internetowego, które umożliwia współpracę z zagranicznymi partnerami oraz prowadzenie wysokiej jakości wideokonferencji podczas realizacji projektów naukowych


Klawiatura do wszystkiego

17 września 2014, 10:26

Microsoft wyprodukował uniwersalną klawiaturę, która współpracuje z systemami Windows, Android oraz iOS. Koncern ma nadzieję, że skorzysta z popularności konkurencyjnych systemów operacyjnych.


Wyłączenie jednej kopii genu obniża cholesterol i chroni przed zawałem

18 listopada 2014, 11:55

Rzadkie mutacje genu NPC1L1 wiążą się z niższym poziomem złego cholesterolu LDL i obniżonym o połowę ryzykiem zawału serca.


Orzechy włoskie poprawiają funkcje poznawcze

22 stycznia 2015, 11:36

Jedzenie orzechów włoskich może poprawiać wyniki uzyskiwane w testach poznawczych, w tym pamięciowych, na koncentrację uwagi i szybkość przetwarzania informacji.


Mleko może być dobre dla mózgu

24 marca 2015, 13:29

Najnowsze badanie naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Kansas wskazuje na związek między piciem mleka a poziomem przeciwutleniacza glutationu w mózgach zdrowych starszych osób.


Orbity niemal kołowe to norma?

1 czerwca 2015, 14:03

Z artykułu opublikowanego w Astrophysical Journal przez naukowców z MIT-u i Uniwersytetu w Aarhus dowiadujemy się, że orbity 74 egzoplanet odległych od nas o setki lat świetlnych są orbitami niemal kolowymi, zatem podobnymi do orbit planet w Układzie Słonecznym. Wspomniane 74 planety krążą wokół 28 gwiazd i są mniej więcej wielkości Ziemi


Szkodliwe trans, neutralne nasycone?

12 sierpnia 2015, 11:49

Analizy przeprowadzone na McMaster University dowodzą, że spożycie tłuszczów trans zwiększa ryzyko zgonu oraz chorób wieńcowych. Z kolei w przypadku tłuszczów nasyconych nie zaobserwowano zwiększonego ryzyka zgonu, chorób serca, udaru i cukrzycy typu 2


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy